RUT-utredning visar skattehöjningarna i Uddevalla

De skattehöjningar på ungdomsjobb, restauranger och transporter där Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är eniga finansierar bara en tredjedel av de stora utgiftsökningarna, framförallt höjda bidrag, på uppemot 60 miljarder kronor som de tre vänsterpartierna föreslår. Ytterligare skattehöjningar måste därför fram.

S, V och MP har inte lämnat besked om vilka ytterligare skatter det handlar om men sannolikt blir det de skattehöjningar de olika partierna driver som sina profilfrågor. Vi har därför bett Riksdagens Utredningstjänst att beräkna hur förslagen om höjda inkomstskatter, avskaffat RUT- och ROT-avdrag, införd fastighetsskatt samt höjda bensin- och dieselskatter skulle slå mot hushållen.

För en tvåbarnsfamilj i Uddevalla, där den ena föräldern arbetar som akutsjuksköterska och den andra som ingenjör, handlar det om mer än 21 000 kronor per år i ytterligare skatter.

– Under de senaste åren har Sverige tillhört de länder i Europa där hushållens ekonomier har stärkts som allra mest. Ordning och reda i ekonomin har skyddat oss från nedskärningar. Jobbskatteavdraget, som ju ger mest åt låg- och medelinkomsttagare, har gjort att nästintill alla som arbetar får ut motsvarande en extra månadslön per år, säger Maria Plass, riksdagsledamot (m) från Ljungskile.
– Denna utveckling hotas nu av Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets jakt på finansiering för att täcka de ökade bidragskostnaderna. Den fortsatta vänstervandring som de två radikala partierna pressar Socialdemokraterna till kommer med ett högt pris för hushållen i Uddevalla och i alla andra kommuner i Sverige, avslutar Maria Plass.

Lämna ett svar