Byggnads värnar inte byggjobben

Jag skriver i GT:
Jobben är valets viktigaste fråga. Nu höjs allt fler röster om hur hårt en
socialdemokratisk valseger skulle slå mot jobben. Restaurangbranschen har förklarat att tusentals jobb hotas, främst för unga.
Nu kliver även Sveriges Byggindustrier fram och klargör att de höjda arbetsgivaravgifterna, som Socialdemokraterna med Byggnads goda minne föreslår, skulle riskera även byggjobben.

Byggsektorn utgör i dag en viktig dörr till arbetsmarknaden för många ungdomar som får sitt första riktiga jobb i byggbranschen. Detta måste vi arbeta vidare med, inte rasera. Alliansregeringen har förenklat byggregler, kortat planprocesser och gjort det enklare att både bygga och hyra ut bostäder. Vi har också sänkt arbetsgivaravgifterna för att det ska bli enklare att anställa ungdomar och infört rot-avdrag som stimulerat byggbranschen och gjort svarta jobb vita.

S riskerar nu hela bygget genom att föreslå dubbla och tredubbla arbetsgivaravgifter. Det skulle betyda ökade kostnader om hela 2,4 miljarder kronor för de byggföretag som anställer ungdomar! Detta gynnar varken byggindustrin eller ungdomsjobben.

Svensk Byggindustri arbetar aktivt med att få in fler unga i byggindustrin eftersom de behövs för att möta behovet av att bygga fler bostäder.
Förslaget om höjda arbetsgivaravgifter innebär antingen att kostnaderna för byggandet ökar kraftigt eller att flera tusen arbeten för unga sätts på spel. Samtidigt utlovar Byggnadsfacket, som borde värna jobben i byggbranschen, sitt oavkortade stöd till S i valrörelsen.

Precis som höjd skatt på tobak skickar signalen att folk ska röka mindre blir det konsekvenser om man gör det dyrare att anställa. S vill höja kostnaden för att anställa unga vilket betyder att färre unga får ett jobb. I stället S vill satsa på mer AMS-politik och platser för unga arbetslösa. Konsekvensen av de socialdemokratiska prioriteringarna blir att färre unga ska ha riktiga jobb men fler unga ska gå på arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Logiken i detta är obegriplig.

Sverige behöver bygga bostäder – inte trösklar till arbetsmarknaden för ungdomar. Sveriges byggarbetare bör därför ställa frågan till sitt fackförbund; värnar ni verkligen min anställning?
Maria Plass

Riksdagsledamot (M) i arbetsmarknadsutskottet, Bohuslän

Kommentera